Σε μια δήλωσή του ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας έδωσε οικονομική ενίσχυση και πως τα χρήματα αυτά έχουν αποταμιευθεί από τους πολίτες.

Δημοσίευση της Eurobank αναφέρει στοιχεία της ΕΣΤΑΤ που αποδεικνύουν ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 το εισόδημα ενισχύθηκε κατά 5,2δις ή 5,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020 που ενισχύθηκε κατά 3,5 δις ή 3,9%.

 Το οξύμωρο είναι ότι η έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΕΣΕΕ αναφέρει την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης του μέσου και κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και την απότομη άνοδο του πληθωρισμού η οποία επιδρά αρνητικά στο εισόδημα του πολίτη επιφέροντας έτσι την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Με απλά λόγια οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις έρχονται αντιμέτωποι με τις ακριβές τιμές των προϊόντων και την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Όπως αποτυπώνεται, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου, αυξανόμενες κατά 117,1%, ακολούθησε το ηλεκτρικό ρεύμα με 70,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και με 45,6% τα καύσιμα.

https://www.ot.gr/2022/07/08/oikonomia/macro/elstat-sto-121-o-plithorismos-ton-iounio/

Η θέση της κυβέρνησης στην παρούσα κατάσταση είναι η καταβολή επιδομάτων όπως αυτά της θέρμανσης, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία φυσικά δεν καλύπτουν ούτε το 1% των αναγκών της ελληνικής οικογένειας, διότι τα επιδόματα δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο της ακρίβειας. Ανακουφίζουν το σύμπτωμα σε λίγους και για λίγο. Κλείνοντας την δήλωσή του ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε πως αυτο θα εξαρτηθεί από την διάρκεια του πληθωρισμού. 

Όταν μιλάμε για πληθωρισμό εννοούμε την συνεχή αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη καθώς κάθε μονάδα χρήματος αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες     

“Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς κάθε μονάδα χρήματος (π.χ. €) αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του πληθωρισμού είναι η μεταβολή των τιμών. Δεν υφίσταται όταν οι τιμές παραμένουν σταθερές, ανεξαρτήτως αν είναι υψηλές ή όχι.

Ο πληθωρισμός υπολογίζεται συνήθως από την ποσοστιαία (%) μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΚ παρακολουθεί ένα δείγμα αγαθών και υπηρεσιών και όχι το σύνολο που είναι διαθέσιμα στην αγορά.”

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

τα ποσοστά πληθωρισμού σύμφωνα με την eurostat:

Βάσει του ορισμού του γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα όσον αφορά την οικονομία μας.

Το χρήμα που έχουμε ως κοινοπραξία με την Ε.Ε βάσει της κοινής οικονομικής πολιτικής των κρατών – μελών της , είναι πληθωριστικό ή αυτό αφορά την δική μας μόνο οικονομία;

Από που απορρέει ο πληθωρισμός;

Είναι από την τεχνηέντως έλλειψη αγαθών και πόρων από τον πόλεμο στην Ουκράνια ή η έλλειψη αυτή είναι πραγματική;

Ο πλούτος του κάθε κράτους – μέλους ο οποίος κατατέθηκε για την εκδοση του κοινού νομίσματος έπαψε να υφίσταται;

Η Ε.Ε δεν έχει πλούτο; ή μήπως η απώλεια πλούτου αφορά μόνο την χώρα μας; 

Τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας δεν έχει πλούτο αλλά πληθωριστικό αγαθό ή ένα πληθωριστικό χρήμα.

Όμως είναι γνωστό σε όλους μας πως η πηγές πλούτου της Ελλάδος ειναι πολλές και αναξιοποίητες όπως η γεωργία ο τουρισμός η πολιτιστική μας κληρονομιά κ.α.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ συνολικά σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι μόνο η ακαθάριστη αξία του ορυκτού πλούτου μας πλησιάζει τα 2,4 τρις ευρώ, όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”

Το ερώτημα είναι, θέλουμε να δούμε την αλήθεια όπως ακριβώς παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία τον πλούτο της χώρας μας και που φαίνεται να παραμένει αναξιοποίητος λόγω της εσκεμμένης αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων ή για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν από το υστέρημά τους την ακρίβεια που προκύπτει από την πολιτική των κυβερνήσεων

ΠΗΓΗ:

https://esypeloponnisou.wordpress.com/2022/

Νεότερη Παλαιότερη