Μια ακόμα είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για την απάτη της Δ.Ε.Η με το μεγάλο κόλπο των μηνιαίων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, έχουν πάθει ηλεκτροπληξία με τα τιμολόγια στο ρεύμα, το κράτος και η Δ.Ε.Η για να μην υπάρχει αντίδραση αποφάσισαν να χορηγήσουν μια κρατική ενίσχυση.

Που είναι η απάτη εδώ??
Η απάτη βρίσκεται στο γεγονός, ότι ένας καταναλωτής που δικαιούται την κρατική ενίσχυση στο ρεύμα, έχει πολύ μεγαλύτερη χρέωση στην κιλοβατώρα από κάποιον που δεν την δικαιούται.

Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό θα δοθεί ένα παράδειγμα. (ανακοίνωση  ΙΝΚΑ)
Ένας λογαριασμός που δικαιούται την επιδότηση, από 23/7/22-26/8/22, σε 34 ημέρες έχει σύνολο 332 kwh και είναι να πληρώσει 312,62 ευρώ.
Άρα 312,62/332=0,94 τιμή κιλοβατώρας.
Αν προσθέσουμε και την κρατική ενίσχυση που είναι 90,10 έχουμε
312,62+90,10=402,72
Άρα 402,72/332=1,21 τιμή κιλοβατώρας.
Άρα καταλαβαίνετε την διαφορά με έναν λογαριασμό που έχει σταθερή χρέωση στα 0,18 λεπτά χωρίς κρατική ενίσχυση.

Φυσικά, η λεγόμενη κρατική ενίσχυση μόνο κρατική δεν είναι, εφόσον η Δ.Ε.Η έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό το σχέδιο, δεν είναι από τώρα ,αλλά εδώ και 30 χρόνια. Τα εκάστοτε καθεστώτα που κυβερνούν προσπαθούν να ακολουθήσουν το αμερικανικό μοντέλο, όπου όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται. Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν της Δ.Ε.Η αρχίζει να φαίνεται από την ίδρυση της, μόλις.
Συγκεκριμένα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία παραμέρισε την ΔΕΗ και είχε το μονοπώλιο εμφανίζεται το 1950 και είναι η βρετανική εταιρεία Power η οποία έχοντας το πάνω χέρι στην ενέργεια τότε, κατάκλεβε τους καταναλωτές.

Υποστηρικτής αυτής της εταιρείας ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς.

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται εδώ είναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στους καταναλωτές;
Οι ιδιώτες μεσάζοντες ουσιαστικά, δεν θα βάζουν πλαφόν στις τιμές και θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανένα κόστος.
Τρανταχτή απόδειξη η υπόθεση του κ. Φλώρου.
Ο κ. Φλώρος υπεξαίρεσε εις βάρος της Δ.Ε.Η 250 εκατομμύρια και τελικά αθωώθηκε, αφού πρώτα είπε ότι μετάνιωσε για αυτό που έκανε, και δεύτερον λόγο της κατάργησης του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Η εγγύηση για την αθώωση του ήταν μόνο 50.000 ευρώ.
https://www.kathimerini.gr/society/1013779/katargeitai-gia-proti-fora-meta-apo-70-chronia-o-nomos-peri-katachraston-toy-dimosioy/

Άρα τελικά το να ιδιωτικοποιηθεί η Δ.Ε.Η, που παράγει ένα αγαθό, και που χωρίς αυτό πλέον στις μέρες μας δεν ζει ο άνθρωπος, είναι ηθικό και δίκαιο; Εφόσον αποτελεί πρωταρχικό αγαθό δεν θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν; Τι προβλέπει σε αυτή την περίπτωση το Σύνταγμα;
Μήπως όλο αυτό το περιβάλλον, φέρει σε κίνδυνο τον βίο του ανθρώπου; Και αν ναι, τότε η δικαιοσύνη για ποιον λόγο παραμένει αδρανής καθώς φαίνεται να καταπατούνται καθημερινά τα δικαιώματα του ανθρώπου;

Αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, να παρέχει το συλλογικό αγαθό, που είναι ο ηλεκτρισμός, με προσβασιμότητα σε όλους και χωρίς διακρίσεις. Να εξασφαλίζει την διαρκή παραγωγή αυτού με επάρκεια και σταθερότητα παροχής. Να το μεταφέρει και διανέμει προς κατανάλωση με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα και χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, ούτως ώστε να το καθιστά ευκόλως παρεχόμενο και προσιτό προς όλους για μια υψηλού επιπέδου υγιή ζωή.
Μήπως ήρθε η ώρα να θεμελιωθεί η πολιτεία που ο άνθρωπος θα έχει δικαίωμα στην δωρεάν ενέργεια, και δεν θα είναι υπόδουλος σε ιδιώτες;

Γιατί η αξία Αφθονία να βιώνεται από τους λίγους, ενώ όλοι είμαστε ίσοι;

ΠΗΓΗ:

https://esypeloponnisou.wordpress.com/2022

Νεότερη Παλαιότερη