Καταργείται η δημόσια περίθαλψη με υπογραφή κυβέρνησης. Ο ασθενής επίσημα γίνεται πελάτης στο Ε.Σ.Υ. Ο νέος νόμος θα ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες προς τον ιδιωτικό τομέα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών. Τα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικοποιούνται πλήρως, η υγεία των πολιτών μετατρέπεται σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Στις 7 Οκτωβρίου 1983 με τον νόμο 1397/1983, ιδρύεται το εθνικό σύστημα υγείας, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας υγείας από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Μέχρι τότε τα νοσοκομεία ήταν Ν. Π. Ι. Δ., οι γιατροί πληρώνονταν από τους ασθενείς με ατελείωτες ώρες εργασίας απλήρωτες, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μετά την μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε Ν. Π. Δ. Δ., διεκδικήθηκε και ξεκίνησε η δημιουργία κέντρων υγείας αγροτικού τύπου ενώ κομβικό σημείο ήταν η καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους υγειονομικούς.

Σήμερα η κυβέρνηση ολοκληρώνει την διάλυση του Ε.Σ.Υ. με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Διαλύει και τα τελευταία στοιχεία δημοσίου χαρακτήρα στο Ε.Σ.Υ. βάζοντας «ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπου ήδη έχει ενταφιαστεί μέσα από την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών, μέσα από την διαχρονική απαξίωση και συρρίκνωση του.

Δηλώσεις υπουργών αποδεικνύουν το σατανικό σχέδιο τους:

  • Με περισσότερες ΜΕΘ θα πέθαιναν περισσότεροι (Γ. Γεραπετρίτης 24/11/2022)
  • Δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές Ε.Σ.Υ. με πολλές ΜΕΘ μετά τι θα τις κάνουμε (Α. Σκέρτσος 3/11/2021)
  • Έρχεται χειρότερος χειμώνας από το 1942 (Α. Γεωργιάδης 5/9/2022)
  • Οποίος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει (ΣΤ. Πέτσας 13/9/2022).

Η πολιτεία παύει πλέον να εγγυάται για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι διπλός. Πρώτον, η έλευση ιδιωτών γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία, δεύτερον η στροφή των γιατρών του Ε.Σ.Υ. προς το ιδιωτικό επάγγελμα, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδοχές τους με άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση προτρέπει τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να αυξήσουν το εισόδημά τους ασκώντας ιδιωτικό επάγγελμα δηλαδή παίρνοντας ‘’νόμιμο φακελάκι‘’. Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αποκαθιστώντας τους μισθούς των γιατρών στα επίπεδα του 2012 (νόμος 4093/2012), δεν θα μπορούσε να τεθεί κανένα ζήτημα συμπλήρωσης του εισοδήματος τους.

Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζόμενων ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του ιδρυτικού νόμου του Ε.Σ.Υ. Τα νοσοκομεία ήταν δημόσια και η αμοιβή των εργαζόμενων διασφαλιζόταν όχι από τον ασθενή αλλά από τον εργοδότη που δεν ήταν άλλος από το ελληνικό κράτος.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Επίσης εμμένει να υπερασπίζεται την πολιτική της και συνεχίζει να ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της αποδυνάμωσης του Ε.Σ.Υ. μέχρι την οριστική κατάργηση του.

Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία) και στους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, η οποία με την σειρά της αναμένεται να καταργήσει την οργανωμένη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας των ασθενών στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν εύρυθμα τμήματα και κλινικές, ειδικά με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιδεινώσει την κατάσταση, θα επιφέρει εμπορευματοποίηση της υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την αλόγιστη ζήτηση υπηρεσιών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται με την θέσπιση του θεσμού του απογευματινού χειρουργείου επί πληρωμή.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του Ε.Σ.Υ. αφαιρεί ένα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων.

Μέσα στην φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια που μαστίζουν την κοινωνία δεν θα υπάρχει προστασία της υγείας από την πολιτεία και αυτό είναι όχι μόνο άδικο αλλά και στην πράξη αβίωτο για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Δημόσια – κρατικά νοσοκομεία, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργαζόμενους κρατικούς λειτουργούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αυτό το ΕΣΥ πρέπει να διεκδικήσει την επόμενη μέρα ο πολίτης για να υπερασπιστεί τα δίκαια στην υγεία και την ζωή του.

Υποχρέωση της πολιτείας θα είναι να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για μια ολιστική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών. Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα πολίτη με ιδανικές συνθήκες παραμονής. Θα καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Το κύριο μέλημα της πολιτείας θα είναι οι πολίτες της να διαβιώνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο προάγει την υγεία με φάρμακα φυσικής προέλευσης, με διατροφή Ελληνική-Μεσογειακή, με ειδικά κέντρα περίθαλψης για ψυχολογικές ασθένειες, εξάσκησης πνεύματος και σώματος.

Την επόμενη μέρα θα γίνει πραγματικότητα το όνειρο του κάθε πολίτη, η αναβίωση των σύγχρονων ασκληπιείων στην σωστή τους βάση, διότι η υγεία είναι υποχρέωση για δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τους πολίτες της.

πηγη:

https://esypeloponnisou.wordpress.com/2022/

Νεότερη Παλαιότερη